Frecventele la Kepler

nVidia intentioneaza sa lanseze azi 12 martie 2012 primul GPU din noua familie Kepler, GK104. Acesta va concura cu Tahiti de la AMD, si inglobeaza 1536 Stream Processors, 32 ROP-uri si 128 unitati de texturare. Chip-ul grafic va lucra cu 2 GB memorie GDDR5 pe 256 bits.

Frecventele sunt insa ceva mai neclare pentru moment. Initial s-au estimat 950 MHz pentru GPU si 5000 MHz pentru memorie. Cu toate cele 1536 Stream Processors la aceeasi frecventa ca si cea generala a GPU-ului. Acum insa, mai aproape de lansare, lucrurile s-au mai complicat.

Pentru ca nVidia a dezvaluit tehnologia Dynamic Clock Adjustment, responsabila de un overclocking automat in momentul in care sunt necesare mai multe resurse. Dar in general placa video este folosita la maxim, scotand cat mai multe fps-uri. Deci momentele in care ar fi nevoie de overclcking ar abunda.

Si daca placa ar suporta aceste frecvente pe perioade lungi, de ce nu ar avea din start maximul posibil? Pentru a-i fi atribuit un consum electric mai mic decat real? Poate. Nu e ca si cum in idle sau 2D placa nu ar stii sa-si reduca frecventa. Deci vorbim despre o frecventa normala de 705 MHz, cu overclocking pana la 950 MHz.

Si se naste intrebarea daca utilizatorul va putea forta si mai mult GPU-ul, sau acesti 950 MHz vor fi limita pentru orice fel de overclocking, manual sau automat. Si in alta ordine de idei, s-ar parea ca frecventa GPU-ului nu va fi tot tipul aceeasi cu cea de la Stream Processors, acestea putand urca pana la 1411 MHz.

Vom reveni cu amanunte dupa lansare.