7 Mituri despre recuperarea de date…

Deşi o unitate de calculator, un stick, un hard disk pot fi înlocuite în caz de accident, datele pierdute de pe aceste dispozitive nu mai pot fi înlocuite. Fie că este vorba de email-uri, liste de clienţi, documente, prezentări, poze, video şi nu numai, datele  au devenit o parte importantă din viaţa noastră de zi cu zi.

Ce se întampla când aceste date, de care depindem atât de mult, s-au pierdut sau nu pot fi accesate? Cu siguranţă sunt situaţii dramatice care conduc ”victima” la luarea unei decizii pripite. Fie că apelăm la sugestiile prietenilor, la sfaturile găsite pe internet sau la gândirea logică, este foarte important să facem alegerea corectă.

Ceea ce pentru o firmă specializată de recuperare poate fi un simplu caz, se poate transforma într-un coşmar dacă alegeţi să faceţi încercări pe la prieteni, cunoştinţe sau oameni gen “repară tot”.

Să analizăm ‘’Miturile’’ legate de recuperarea de date, găsite pe internet:

Mitul 1:  ‘’Mitul schimbării platanelor’’

Este unul dintre cele mai circulate mituri pe internet. Se crede că dacă un hard scoate sunete, adică este defect mecanic, schimbarea platanelor rezolvă problema. Metoda răspândită pe internet ar fi găsirea unui hard disk funcţional identic cu cel defect şi schimbarea platanelor de pe hardul defect pe hardul bun. Există câteva aspecte care contravin acestui mit şi care demonstrează cât de gravă poate fi o astfel de procedură:

  • hardurile se desfac în CLEAN ROOM CLASS 100, orice desfacere în mediu normal poate duce la pierderea datelor datorită particulelor de praf din aer.
  • platanele hardurilor sunt sincronizate, orice extragere a platanelor unul câte unul duce direct la pierderea datelor. Deasemenea şi extragerea platanelor cu prese artizanale duce în peste 80% din cazuri la pierderea datelor.
  • în peste 90% din cazuri mutarea platanelor nu este necesară conform statisticilor oferite de BIT DATA RECOVERY. În majoritatea cazurilor cu defect mecanic problemele sunt deteriorările de suprafaţă sau deteriorările capetelor de citire, ceea ce nu necesită mutarea platanelor.
  • în 99% din cazuri dacă platanele sunt extrase în afara unui centru specializat de recuperare date, ulterior datele nu mai pot fi recuperate.

Mitul 2: “Mitul schimbării părţii electrice a hardului”

Foarte mulţi cred că în momentul în care un HDD nu mai funcţionează în mod sigur problema provine de la partea electrică a hardului. Aşadar primul gând este schimbarea părţii electrice… însă de multe ori nu se ştie că acest lucru poate produce deteriorări ale hardului dacă aceasta nu este făcută cum trebuie.

Este adevărat că la modelele mai vechi de harduri Maxtor, Seagate era posibil acest lucru dar, toate modelele noi de harduri au PCB-uri unice special adapatate exact pentru hardul de pe care provin. Utilizarea unui PCB necorespunzător poate duce la deteriorări în zona de FIRMWARE sau chiar la deteriorări ale capetelor de citire.

Mitul 3: ‘’Şi noi facem recuperare de date…’’

În ultima perioadă am auzit din ce în ce mai multe  firme sau persoane specializate din domeniul  IT care înafară de serviciile de specialitate oferite se ocupă şi de recuperare de date. În peste 90% din cazuri aceste firme sau consultanţi IT înteleg prin recuperare date că hardul se conectează pe un calculator şi se scanează cu un soft, iar datele sunt recuperate. Mulţi dintre ei încearcă diverse operaţiuni în speranţa recuperării datelor, operaţiuni care însă eşuează, iar în final când ajung într-un centru specializat de recuperare date starea hardiscului este înrăutăţită.

În foarte multe cazuri o problemă de funcţionare defectuoasă a unui capăt de citire este interpretată de un IT ca fiind “hardul ăsta are BAD sectoare”  iar încercările repetate de scanare a hardului pot duce la deteriorări majore de suprafaţă. În alte situaţii aşa cum am explicat şi mai sus se încearcă soluţia universală “hai să schimbăm partea electrică” fără să se ştie că acest lucru poate produce deteriorări majore ale hardului.

Desigur, opţiunea de a alege o firmă de recuperare date atunci când este cazul, vă aparţine în totalitate. Însă, dacă datele dumneavoastră sunt  importante sfatul nostru este să nu le lăsaţi pe mâna celor ”buni la toate”.

Mitul 4:’’ Garantăm recuperarea datelor indiferent de situaţie’’

Nimeni nu poate garanta 100% recuperarea datelor de pe nici un mediu de stocare existent. În general cei care fac astfel de afirmaţii le fac doar pentru a atrage clienţii! Realitatea este că datele se pot recupera în aproximativ 80 – 90% din cazuri. Există cazuri în care recuperarea datelor este imposibilă.  Spre exemplu dacă un hard extern a fost scăpat de pe birou şi era în funcţiune în timpul căzăturii, există o probabilitate de peste 70% să se fi produs deteriorări majore de suprafaţă, mai pe întelesul tuturor zgârieturi pe platane. În astfel de cazuri în funcţie de gradul deteriorărilor, datele pot fi recuperate parţial sau nu pot fi recuperate deloc. Recuperarea datelor parţială poate reprezenta un procent de 1 până la 99%. În mod sigur un hard scăpat produce deteriorări de suprafaţă de minim 1%. Pentru acest gen de caz este o certitudine că recuperarea totală nu se poate realiza.

Mitul 5: “ Mitul ÎNCÂLZIRII sau ÎNGHEŢĂRII forţate a Hard Disk-ului”

Există pe multe forumuri discuţii despre harduri care nu mai funcţionează şi recomandări conform cărora se pot recupera datele dacă păstrezi hardul în frigider sau daca îl supraîncălzeşti o perioadă de timp…  Toate componentele hardiscului sunt în mare parte metalice şi răcirea forţată poate produce o contractare a anumitor componente, în timp ce încălzirea forţată poate produce o dilatare. Cert este că aceste proceduri pot face mai mult rău decât bine pentru un HDD. În timpul răcirii hardiscul poate produce condens şi astfel se pot produce deteriorări de suprafaţă la prima alimentare, iar dacă se supraîncălzeşte un HDD poate produce alterarea capetelor de citire care sunt un ansamblu extrem de sensibil. În anumite situaţii un hard care are o temperatură foarte mare se poate ventila pentru ai fi scăzuta temperatura şi atunci e  posibil să funcţioneze mai bine, dar în nici un caz nu trebuie băgat la congelator.

Mitul 6: “Mi-am encriptat hardul şi acum sunt în deplină siguranta, doar eu am acces la date”

Orice HDD odată encriptat reduce şansele de recuperare cu minim 50%. Este adevărat că oferă protecţie faţă de un eventual intrus care vrea să acceseze datele respective, dar e posibil să te protejeze atât de bine încât să pierzi accesul la propriile date. În general  este suficient un mic şoc al hardului şi informaţia nu mai poate fi decriptată deoarece se deteriorează zona de decriptare sau un virus poate să şteargă MBR-ul, unde de multe ori se află informaţia necesară pentru decriptarea datelor.  În general este recomandat să se facă copii de backup cu o anumita regularitate, spre exemplu la o lună.

Mitul 7: ’’Prefer să mă încred în mâinile unui prieten sau firmei IT cu care colaborez decât într-un centru specializat pe recuperare deoarece ţin la confidenţialitatea datelor mele.’’

În general toate centrele specializate de recuperare de date semnează pentru fiecare caz un acord care include clauza confidenţialităţii. Datele indiferent de situaţie rămân confidenţiale şi accesibile doar posesorului de drept. Orice încercare de încălcare a clauzei atrage după sine sancţiuni grave conform legii. Atât firmele IT cât şi prietenii nu garantează acest lucru.

Vă recomandăm să mergeţi la un centru specializat pentru a fi siguri de securitatea datelor dumneavoatră , nemaipunând la socoteală factorul competenţă care este categoric în favoarea unei firme specializate!

BIT DATA RECOVERY, cea mai specializată firmă de recuperare date din România, poate să vă ofere DIAGNOSTICARE GRATUITĂ în maxim 24 de ore indiferent de natura sau cauza deteriorării Hard Disk-ului dumneavoastră.

BIT Data Recovery logo

BIT DATA RECOVERY
ADRESA: Str. BÂLCIULUI Nr. 7, Sector 2, 021501 Bucuresti
Telefon: 021.326 44 70
Mobil: 0726.111.550
Fax: 021.252 44 78
WEB:  www.recuperaridate.ro External link

Sursa : http://www.pcmhz.com