Scurta istorie a sistemelor de operare Microsoft Windows

Astazi trecand in revista torentele de pe Fraierlist am gasit un user care se dadea mare ITst,  si le dadea explicatii despre windowsuri celorlati useri ,de accea am decis sa fac o scurta istorie a SO Windows de la aparitie pana la Windows8 RTM (fara NT sau Server)

 

Deci …fara deci :

Windows 3.1x

Windows 3.1x (nume de cod: Janus) a fost un sistem de operare de la compania americană Microsoft lansat la 18 martie 1992. În 1994 a apărut un upgrade: Windows 3.2, versiune vândută numai în limba chineză. A fost succedat de Windows 95.

Windows 3.1x este un sistem de operare fără interfață avansată pentru utilizator, dar fiind posibilă instalarea unei interfețe shell gen Calmira (v. http://www.calmira.net/) pe 16 biți care permite administrarea fișierelor.

Windows 95

Windows 95, (sub numele de cod Chicago) a fost important ca sistem de operare Microsoft.A fost primul sistem de operare Microsoft în care s-a găsit butonul Start,care îl regăsim și în zilele noastre în Windowsul pe care folosim.În parcursul dezvoltării a fost denumit Windows 4.0 sau după numele de cod “Chicago”.Windows 95 a fost menit să integreze Microsoft, anterior separate, MS-DOS și Windows și de produse include o versiune îmbunătățită de DOS, adesea menționată ca MS-DOS 7.0.Sunt multe caracteristici de predecesorul său Windows 3.1.Cel mai vizibil de interfața grafică cu utilizatorul (GUI).

Elementele de bază ale interfeței introduse în Windows 95 – inclusiv bara de activități , butonul Start , meniul, și Windows Explorer File manager – rămân în fond neschimbate în versiunile ulterioare de Windows, cum ar fi Windows 7 și Windows Server 2008 R2 , aproape 15 de ani mai târziu . Cuvântul “Start” a fost scăzut de la butonul din Windows Vista , în 2006, cu compania preferând să etichetă butonul cu logo-ul Windows (“Start” este inca prezent ca un tooltip și în modul clasic GUI).

Software inclus

 • Microsoft Backup
 • Explorer
 • Microsoft Paint
 • Windows Defrag
 • Windows Minesweeper
 • Windows Scandisk
 • Windows Solitaire
 • Windows Sound Recorder

Cerințe de sistem

 • Procesor: 386 sau mai mare
 • RAM: 4 MB
 • HDD: 35 MB
 • Video: VGA sau mai mare

Utilizatorii de calculatoare Machintosh au avut această resursă la dispoziția lor,în timp ce utilizatorii Windows erau cu nume de fișiere limitate la 8 caractere și extensii de 3 caractere.Windows 95 a rezolvat această problemă și numele de fișiere pot avea o lungime de până la 255 de caractere.

Microsoft Plus! for Windows 95

Componente incluse:

 • DriveSpace 3
 • System Agent
 • Internet Jumpstarkit
 • Desktop Themes
 • Dial-Up Nerworking Server
 • 3D Pinball
 • Visual Enhancements

Windows 98

Windows 98 (nume de cod Memphis) a fost un sistem de operare cu interfată grafică lansat la 25 iunie 1998 de compania Microsoft, fiind succesorul lui Windows 95. La ora actuală nu mai este un produs curent al companiei. La fel ca predecesorul său a fost un sistem pe 16 biți/32 biți bazat pe MS-DOS. Windows 98 a fost succedat de Windows Me (Me de la Millenium edition) – la 14 Septembrie 2000.

Windows 98 Second Edition (prescrutat SE) a fost o versiune îmbunătățită a sistemului Windows 98, lansată de Microsoft la 5 Mai 1999. A inclus diverse actualizări (update), suport pentru dispozitive USB și înlocuirea navigatorului web Internet Explorer 4.0 cu Internet Explorer 5.0. A mai inclus și Internet Connection Sharing, Microsoft Meeting 3.0 și suportul integrat pentru DVD-ROM. O listă a componentelor incluse poate fi găsită la [1].

Windows 98 a fost primul sistem de operare care a folosit Windows Driver Model(WDM).

Cerinte de sistem

315 MB spațiu de stocare, procesor i486 sau Intel Pentium 66 Mhz, 24 MB RAM.

 

Windows Me

Windows Millennium Edition sau Windows Me este un sistem de operare hibrid 16-bit/32-bit cu interfață grafică lansat de Microsoft pe 14 septembrie 2000. El a fost inițial cunoscut sub numele de cod Millennium.Până la data de 11 iulie 2006 Microsoft va retrage sprijinul public și tehnic, inclusiv actualizările de securitate.

Cerințe de sistem

 • 64 MB RAM
 • Procesor 300 Mhz
 • Spațiu HDD 2 GB

 

Noutatile in Win ME au fost :

Internet Explorer 5.5

Windows Media Player 7

Windows Movie Maker

 

Windows XP

Windows XP este o linie de sisteme de operare dezvoltate de Microsoft pentru utilizarea pe calculatoare personale sau de business, laptopuri și centre media. Literele “XP” provin de la cuvântul englez experience (experiență).

Caracteristici

Windows XP a primit numele de cod “Whistler“, deoarece mulți colaboratori de la Microsoft au schiat în timpul dezvoltării lui la pârtia Whistler-Blackcom din Columbia Britanică, Canada. Windows XP este succesorul sistemelor de operare Windows Me și Windows 2000, și este primul sistem de operare pentru consumatori produs de Microsoft pe modelul kernel-ului și al arhitecturii NT (“New Technology“) a lui Windows NT.Windows XP a inbunatatit vechiul Windows NT cu unul nou compatibil cu mai multe programe. Windows XP a fost lansat la 25 octombrie 2001 și până în ianuarie 2006 a fost vândut în circa 400 de milioane de exemplare, conform unei estimări făcute de IDC.[2]

Cele mai întâlnite versiuni (“ediții”) de Windows XP sunt Windows XP Home Edition, creat pentru utilizatorii care lucrează la domiciliu, și Windows XP Professional Edition, care are facilități adiționale, ca de exemplu suportul pentru domeniile Windows Server sau două procesoare fizice. El este făcut pentru utilizatorii avansați precum și companii. Windows XP Media Center Edition este îmbunătățit cu facilități multimedia ce permit utilizatorului să înregistreze și să vizioneze televiziunea digitală, să vizioneze filme DVD și să asculte muzică. Windows XP Tablet PC Edition este proiectat să poată rula pe platformele PC-urilor tabletă. Au fost lansate de asemenea Windows XP 64 bit Edition pentru procesoarele IA-64 (Itanium) și Windows XP Professional x64 Edition pentru x86-64.

Windows XP este cunoscut pentru stabilitatea și eficiența sa, în contrast cu versiunile 9x de Microsoft Windows. Prezintă o interfață semnificant modificată, prezentată de Microsoft drept mai prietenoasă pentru utilizator decât în celelalte versiuni de Windows. Un nou management al software-ului reușește să evite “iadul DLL-urilor” care a marcat celelalte versiuni de Windows. Este prima versiune de Windows care, pentru a combate pirateria informatică, necesită o activare, o facilitate care nu a fost agreată de toți utilizatorii. Windows XP a fost criticat pentru vulnerabilitățile legate de securitatea prelucrării datelor, pentru integrarea prea strânsă a aplicațiilor ca de ex. Internet Explorer și Windows Media Player, precum și pentru aspecte legate de interfața implicită a spațiului de lucru.

Windows XP a fost în lucru încă din 1999, când Microsoft a început să lucreze la Windows Neptune, un sistem de operare care urma să devină “Home Edition” al lui Windows 2000. A fost până la urmă unit cu proiectul Whistler, care a devenit mai târziu Windows XP.

Versiuni Windows XP

 • Home Edition, Professional Edition: Primele două versiuni lansate de Microsoft sunt Windows XP Home Edition și Windows XP Professional Edition.Se mai numara inca cateva versiuni: Media Center Edition,Tablet PC si x64 Edition.
 • Starter Edition: Windows XP Starter Edition este o versiune ieftină de Windows XP disponibilă în Tailanda, Turcia, Malaezia, Indonezia, Rusia, India, Columbia, Brazilia, Argentina, Peru, Bolivia, Chile, Mexic, Ecuador, Uruguay și Venezuela. Este asemănător cu Windows XP Home Edition, dar este limitat la hardware ieftin, poate executa doar trei programe în același timp, și are câteva funcții dezactivate.
 • Media Center Edition: Ediție creată pentru calculatoare multimedia.
 • Windows XP Tablet PC Edition: Ediție creată pentru Tablet PC-uri.
 • Windows XP Professional x64 Edition: Această versiune suportă extensia x86-64 la arhitectura Intel IA-32. x86-64 este implementată de AMD în procesoarele AMD64 și de Intel în procesoarele EM64T.

Service Pack 3 (Ultimul)

Windows XP Service Pack 3 (SP3) a fost lansat în producție pe data de 21 aprilie, 2008, și la dispoziția publicului prin intermediul atât al Centrului de descărcări Microsoft cât și al Windows Update începând cu 6 mai 2008.

El a început să fie în mod automat trimis la utilizatorii de Automatic Update începând cu 10 iulie 2008. Microsoft a postat o prezentare de ansamblu care detaliaza noile caracteristici disponibile atât ca actualizări independente ale Windows XP, cât și portate retroactiv de la Windows Vista. Un număr total de 1174 remedieri au fost incluse în SP3. Service Pack 3 poate fi instalat pe sisteme cu versiuni de Internet Explorer 6 sau 7, precum și cu versiuni de Windows Media Player 9 și mai sus. Internet Explorer 7 nu este inclus ca parte a SP3.

Windows Genuine

Windows Genuine (Windows Original) este modalitatea prin care Microsoft încearcă să oprească pirateria sistemelor de operare ale companiei. Calculatoarele care au instalat Windows XP și au funcția de auto-actualizare pornită, primesc ca actualizare Windows Genuine Advantage Tool. Acest program verifică dacă calculatoarele au Windows XP original (Un calculator cu Windows XP original are un product key diferit). Dacă calculatorul verificat nu are Windows XP original, spațiul de lucru devine negru odată la 60 de minute și o mică fereastră informeaza utilizatorul că nu posedă Windows original și îl invită să cumpere o versiune originală. Deasemenea, nu se mai pot face actualizări în afară de cele critice.

Windows Genuine în China

Pe 20 octombrie 2008, mai mulți utilizatori de Windows XP din China au primit un spațiu de lucru negru, deoarece Microsoft a introdus sistemul Windows Genuine Advantage pe calculatoarele cu sistemul de operare în chineză, în efortul lor de a opri pirateria, care este foarte populară în China. Versiunea de WGA este mult mai ostilă comparativ cu cea veche, deoarece face utilizarea sistemului mult mai grea. Având în vedere majoritatea utilizatorilor “pirați” din China, foarte mulți au experimentat “sindromul spațiului de lucru negru” când spațiul de lucru al sistemelor de operare devenea negru la fiecare 60 de secunde, deasemenea afișând constant fereastra de informare a utilizatorului cu privire la originalitatea Windows. Mai mulți utilizatori au reclamat dezactivarea programelor din gama Microsoft Office, precum Word, PowerPoint și Outlook.

Văzând mai multe articole publicate pe portalele chinezești Sohu.com, QQ.com, 21cn.com și multe altele, un număr foarte mare (peste 60% din cei care au supraviețuit) sunt ostili cu Microsoft Windows Genuine Advantage și Microsoft Office Genuine Advantage.

Cerinţele minime hardware pentru Windows XP Home Edition sunt:

 • Procesor Pentium 233 megaherţi (MHz) sau mai rapid (se recomandă 300 MHz)
 • Cel puţin 64 megaocteţi (MO) de RAM (se recomandă 128 MO)
 • Cel puţin 1,5 gigaocteţi (GO) de spaţiu disponibil pe hard disk
 • Unitate CD-ROM sau DVD-ROM
 • Tastatură şi un mouse Microsoft sau un alt dispozitiv de indicare compatibil
 • Placă video şi monitor cu rezoluţie Super VGA (800 x 600) sau mai mare
 • Placă de sunet
 • Difuzoare sau căşti

Cerinţele minime hardware pentru Windows XP Professional sunt:

 • Procesor Pentium 233 megaherţi (MHz) sau mai rapid (se recomandă 300 MHz)
 • Cel puţin 64 megaocteţi (MO) de RAM (se recomandă 128 MO)
 • Cel puţin 1,5 gigaocteţi (GO) de spaţiu disponibil pe hard disk
 • Unitate CD-ROM sau DVD-ROM
 • Tastatură şi un mouse Microsoft sau un alt dispozitiv de indicare compatibil
 • Placă video şi monitor cu rezoluţie Super VGA (800 x 600) sau mai mare
 • Placă de sunet
 • Difuzoare sau căşti

Windows Vista

Windows Vista este o versiune a sistemului de operare Microsoft Windows, proiectată de corporația Microsoft. Înainte de anunțul sub acest nume din 22 iulie 2005, Windows Vista a fost cunoscut sub numele de cod Longhorn, după Salonul Longhorn, un bar cunoscut din orașul Whistler din provincia canadiană Columbia Britanică. Windows Vista a fost lansat în noiembrie 2006 pentru firme și parteneri de afaceri iar în ianuarie 2007 a fost lansat pentru utlizatorii obișnuiți. Această lansare vine după mai mult de cinci ani de la apariția pe piață a sistemului de operare Windows XP, fiind cea mai mare distanță între două lansări succesive .

Windows Vista are sute de facilități noi, cum ar fi o interfață grafică modernă și un stil vizual nou, Windows Aero, tehnologia de căutare îmbunătățită, noi unelte multimedia, precum și sub-sistemele complet remodelate de rețea, audio, imprimare și afișare (display) [necesită citare]. Vista va îmbunătăți comunicarea dintre mașini pe o rețea casnică folosind tehnologia peer-to-peer, și va facilita folosirea în comun a fișierelor, parolelor, și mediilor digitale între diverse computere și dispozitive [necesită citare]. Pentru proiectanții de software, Vista pune de asemenea la dispoziție versiunea 3.0 a sistemului de proiectare numit .NET Framework.

Windows Vista este comercializat în 35 de versiuni lingvistice, între care și una în limba română. Noi în Windows Vista sunt și două structuri pentru tastatură, Română (Legacy) și Română (Standard), care conțin caracterele ș și ț cu virgulă în loc de vechiul standard Windows cu sedilă (ș și ț). Acestea se adaugă versiunii consacrate care a fost redenumită Română (Legacy), dar în care nu s-a operat această schimbare.

Produsul a fost lansat în România la 1 februarie 2007 de către co-fondatorul Microsoft, Bill Gates, în cadrul ceremoniei de deschidere a Centrului Global de Suport Tehnic de la București. Inițial disponibil doar în versiunea engleză, varianta în română a ieșit pe piață la 20 iunie 2007 și este disponibilă spre vânzare în toate edițiile și pe toate canalele de vânzare, în România și Republica Moldova. Pentru Republica Moldova este disponibilă spre vânzare și ediția Starter în limba română, un produs destinat piețelor în curs de dezvoltare. Cu aceeași ocazie a vizitei lui Gates, au fost lansate pe piața din România și sistemul Microsoft Office System 2007 și serverul de comunicație Exchange Server 2007 (parțial localizat ).

Ediții Windows Vista

 • Windows Vista Starter

Asemenea versiunii Windows XP Starter Edition, această ediție este disponibilă,doar în țările în curs de dezvoltare, ca de exemplu Moldova (cu interfață în limba română),Brazilia, Columbia, India, cu scopul de a oferi o alternativă legală la folosirea copiilor piratate.Nu este disponibilă în România.[3]

 • Windows Vista Home Basic

Versiune similară ediției Windows XP Home Edition, Home Basic este destinată utilizatorilor cu buget redus care nu necesită suport media avansat pentru utilizarea acasă. Tema Windows Aero cu efecte de transluciditate nu este inclus în această ediție.Versiunea include Windows Firewall, control parental, centru de securitate,Windows Movie Maker, galerie foto și multe alte funcționalități. [6]

 • Windows Vista Home Premium

Incluzând toate funcționalitățile din Home Basic, această ediție conține mai multe opțiuni destinate segmentului de piață casnic, precum HDTV.

 • Windows Vista Business

Versiune comparabilă cu Windows XP Professional și Windows XP Tablet PC Edition,Windows Vista Business Edition este destinată pieței de afaceri. Include toate funcționalitățile Home Basic, cu excepția Controlului Parental și a temei Windows Vista Standard.

 • Windows Vista Enterprise

Această ediție este destinată segmentului întreprinderilor din piață, fiind un superset a ediției Business. Funcționalități adiționale includ suportul pentru interfață cu utilizatorul plurilingvă, BitLocker Drive Encryption și suport pentru aplicații UNIX. Această ediție nu este disponibilă pe canale de distribuție sau OEM, ci prin Microsoft Software Assurance.

 • Windows Vista Ultimate

Combinând toate funcționalitățile edițiilor Home Premium și Enterprise, plus câteva funcții în plus,Windows Vista Ultimate oferă câteva opțiuni precum encriptarea calității afacerilor și Windows Media Centre. Ultimate suportă până la două microprocesoare fizice.

Microsoft România a estimat că mai mult de 50% din vânzările Windows Vista în anul fiscal 2007-2008 vor fi sisteme de operare în limba română, oficialii retailerilor declareându-se la acea vreme, dată fiind obișnuința utilizatorilor de a folosi sisteme de operare în engleză dar și al licențelor în engleză deja vândute până în momentul de față. Însă în ciuda acestei reticiențe, la nivelul anului 2008, vânzările de licențe de Windows preinstalate în limba română le-au egalat pe cele în engleză.

Din data de 22 Octombrie 2009, Windows Vista este înlocuit de Windows 7

Windows 7

Windows 7 este cea mai recentă versiune de Microsoft Windows, un sistem de operare produs de compania americană Microsoft pentru utilizarea pe calculatoarele personale de tip PC, inclusiv cele utilizate în domeniul afacerilor, pe desktop-uri, laptop-uri, Tablet PC-uri, netbook-uri și PC-uri de tip Media Center Edition (MCE).[1] Windows 7 a intrat in faza „liber pentru producție” (Release To Manufacturing, RTM) la 22 iulie 2009[2]. Data pe punere pe piață a fost 22 octombrie 2009[3], la mai puțin de trei ani de la lansarea sistemului anterior Windows Vista. La aceași dată a fost lansat și Windows Server 2008 R2 (pentru servere).[4]

Windows 7 se prescurtează deseori cu Win 7, Win7 sau chiar și numai cu W7.

În comparație cu predecesorul său Vista, Windows 7 se dorește a fi o actualizare a lui, cu scopul de a fi pe deplin compatibil cu driverele, aplicațiile și echipamentul cu care acesta a fost deja compatibil.[5] Prezentările oferite de companie în 2008 s-au axat pe suport de ecrane multi-touch, un Windows Shell reconceput cu o nouă bară de activități, o grupă de rețele de sistem numit „HomeGroup[6], precum și pe îmbunătățiri de performanță. Unele aplicații care au fost împachetate împreună cu versiunile anterioare de Microsoft Windows, mai ales Windows Movie Maker și Windows Photo Gallery, nu mai sunt puse acum în același pachet software (package) cu Windows 7, ci sunt oferite separat (dar gratuit), ca parte din Windows Live Essentials Suite[7].

În ianuarie 2011 Steve Ballmer, președintele companiei Microsoft, a prezentat la expoziția anuală Consumer Electronics Show (CES 2011) din Las Vegas pe urmașul lui Windows 7. Probabil că se va numi Windows 8 și va apărea pe piață cel mai devreme la sfârșitul lui 2011.

Versiuni de testare

Windows 7 Beta

La conferința PDC din 2008 Microsoft și-a prezentat noul Sistem de Operare, Windows 7, cu un taskbar revizuit și complet cu noi caracteristici incluzând „Aero Peek”, „Aero shake” și „Aero snap”. Copiile gratuite ale Windows 7 Pre-Beta (Compilația 6801) au fost date la sfârșitul conferinței, dar le-a lipsit o caracteristică cum ar fi noul taskbar prezentat.

Pe data de 27 decembrie 2008, Windows 7 Beta a putut fi găsit pe rețele peer-to-peer[8]. Conform unui test de performanță al ZDNet[9], Windows 7 Beta a surclasat atât Windows XP și Vista, în mai multe puncte, printre care încărcarea sistemului de operare și timpul de închidere, lucrul cu fișierele și încărcatul altor documente, incluzând punctele de referință PC Pro pentru activitățile de birou tipice și cele de editare video, care au rămas identice cu Vista și mai lente decât XP[10]. La data de 7 ianuarie 2009, versiunea pe 64 de biți a Windows 7 Beta (compilația 7000) s-a putut găsi pe Internet prin intermediul rețelelor peet-to-peer, câteva dintre acestea fiind infectate cu troieni[11][12]. La conferința CES, Steve Balmer a anunțat că Windows 7 Beta compilația 7000 va fi disponibilă pentru descărcare abonaților MSDN și TechNet sub forma unei imagini ISO[13]. Versiunea beta oficială a fost lansată publicului la data de 9 ianuarie 2009. Microsoft dorise inițial ca fișierul de descărcare să fie disponbil pentru aproximativ 2,5 milioane de utilizatori în data de 9 ianuarie, însă serverele au întâmpinat dificultăți cu numărul mare de utilizatori care au dorit să descarce versiunea beta. Microsoft a adăugat servere suplimentare pentru a face față volumului mare de cereri din partea publicului[14]. Având în vedere numărul mare de cereri, Microsoft a decis să elimine limita inițială de 2.5 milioane de descărcări și să-l pună la dispoziția publicului până la data de 24 ianuarie 2009, și mai târziu până la 10 februarie. Persoanele care nu au terrminat descărcarea programului au mai avut la dispoziție încă 2 zile, urmând ca după acea dată să nu mai poată fi descarcate nici versiunile rămase neterminate.

Versiunea Beta se va închide la fiecare 2 ore începând cu data de 1 Iulie 2009 urmând sa expire la data de 1 August 2009.

Windows 7 RC

Versiunea “Release Candidate” (RC) a fost 7100 având build-ul de “‘7100.0. Winmain_win7rc.090421-1700″‘. A fost disponibil pentru abonatii MSDN si TechNet precum si participantii în programul Connect la data de 30 aprilie. In jurul acestei perioade a fost deja disponibila si pe retele peer-to-peer. Versiunea RC a fost lansata publicului pe data de 5 mai 2009. RC-ul este disponibil în 5 limbi, poate fi descarcat pana la data de 20 August 2009 iar sistemul de operare va expira la 1 Iunie 2010 cu opriri din doua în doua ore începând cu data de 1 Martie 2010.

Windows 7 RTM

Microsoft a declarat că versiunile RTM ale Windows 7 împreună cu Windows Server 2008 R2 au fost lansate la data de 22 iulie 2009. Windows 7 RTM este compilarea cu numărul 7600.16385 executată la 13 iulie 2009. Acesta compilare a fost stabilită drept RTM dupa ce a trecut toate testele interne ale companiei. La 24 iulie Microsoft a distribuit copii către companiile OEM online, urmați de abonații MSDN, Technet și Microsoft Connect la 6 august 2009

Caracteristici noi și schimbate

WordPad în Windows 7 cu interfața panglică (denumită și Ribbon)

Varianta nouă a centrului de acțiune a lui Windows 7

Windows 7 include o serie de caracteristici noi, cum ar primi pași în atingerea cu mâinile, vorbirea, și recunoașterea scrisului de mână, suport pentru hard disk-uri virtuale, performanță îmbunătățită pe procesoarele multi-core[18][19][20][21], performanța boot-ului îmbunătățită, și îmbunătățiri ale nucleului (kernel). Windows 7 adaugă suport pentru sisteme care folosesc multiple plăci grafice heterogene de la diferiți furnizori, o nouă versiune a Windows Media Center,[22] un Gadget pentru Windows Media Center, caracteristici media îmbunătățite, XPS Essentials Pack și Windows PowerShell deja incluse, și un „Calculator” reconceput cu capabilități multlinii inclusiv Programmer (Programator) și Statistics (Statistici), moduri împreună cu unitatea de conversie. Multe elemente noi au fost adăugate în Control Panel, incluzând ClearType Text Tuner, Display Color Calibration Wizard, Gadgets, Recovery, Troubleshooting, Workspaces Center, Location and Other Sensors, Credential Manager, Biometric Devices, System Icons, și Display.[23] Windows Security Center a fost renumit Windows Action Center (Windows Health Center și Windows Solution Center în build-urile de mai devreme) care cuprinde atât securitate, cât și întreținerea calculatorului.

Bara de sarcini are cele mai uriașe schimbări vizuale, în cazul în care bara de instrumente Quick Launch a fost înlocuită cu aplicațiile „de prins” în taskbar. Butoanele pentru aplicațiile prinse sunt integrate cu butoanele sarcinilor. Aceste butoane, de asemenea, activează funcția Jump Lists pentru a permite un acces ușor la sarcinile comune.[24] Bara de sarcini reinventată permite și reordonarea butoanelor de pe ea. În adiacență cu ceasul sistemului există un buton dreptunghiular pentru noua facilitate „Peek”. Mișcarea cursorului asupra acestui buton face ca toate toate ferestrele active să devină transparente pentru o previzualizare rapidă a suprafeței de lucru.[25] Făcând click pe acest buton are ca efect minimizarea ferestrelor active. Spre deosebire de Windows Vista, frontierele ferestrelor și a barei de aplicații nu își schimbă culoarea când o fereastră este mărită când este aplicat stilul Windows Aero. În schimb aceste ferestre rămân transparente.Pentru programatori, sistemul de operare Windows 7 include o nouă interfață de rețea Application-Programming-Interface care are suport pentru crearea serviciilor web bazate pe protocolului de accesare simplă a obiectelor Simple Object Access Protocol (spre deosebire de serviciile web bazate pe platforma .NET),[26] caracteristici noi care vor reduce timpul pentru instalarea aplicațiilor, reducerea cererilor de control asupra conturilor de utilizator, dezvolare simplificată la fișierele de instalare,[27] suportul global îmbunătățit prin serviciul lingvistic numit Extended Linguistic Services API.[28]

La conferința WinHEC din anul 2008 compania Microsot a anunțat că adâncimea culorilor de 30 de biți și 48 de biți ar putea fi acceptat și în Windows 7 împreună cu gama largă de culori scRGB. Regimurile video suportate de către Windows 7 sunt 16-biți sRGB, 24-biți sRGB, 30-biți sRGB, 30-biți cu gama de culori extensă sRGB, și 48-biți scRGB [29][30] Microsoft cercetează un suport mai bun pentru Unitățile de stocare solide pentru a permite sistemului de operare Windows 7 de a identifica în mod unic aceste dispozitive.[31] Versiunile a jocurilo online Spades, Backgammon și Checkers au fost excluse din Windows Vista, dar restabilite în Windows 7. Windows 7 va include navigatorul web Internet Explorer 8 și player-ul multimedia Windows Media Player 12.

Suport pentru Microsoft App-V

Clienții MDOP (en: Microsoft Desktop Optimization Pack) au comunicat companiei Microsoft că doresc să vadă în Windows 7 suport pentru Microsoft Application Virtualization care este o soluție pentru virtualizarea aplicațiilor. Răspunsul companiei Microsoft a fost că ei au înțeles doleanțele utilizatorilor și prin urmare au anunțat disponibilitatea aplicației Microsoft App-V 4.5 CUI cu suport pentru Windows 7 Beta[32].

Toți abonații a aplicației Microsoft Desktop Optimization Pack (MDOP), pot folosi serviciul Microsoft Connect pentru a se înregistra și de a beneficia aplicația App-V. Această versiune va avea acces la noile tehnologii și va fi gratuit ca parte a actualei lor licențe.

Windows Advanced Rasterization Platform

Windows Advanced Rasterization Platform, abreviat WARP, va fi o nouă platformă pentru DirectX care va permite accelerarea plăcilor grafice. Tehnologia WARP va permite randarea graficii chiar și în cazul în care placa video integrată în sistem are probleme, în acel moment sarcinile grafice fiind preluate de procesor. Tehnologia va fi în stare să ofere accelerare 3D folosindu-se doar de puterea procesorului. Acesta va suporta procesarea Direct3D 10 și 10.1, parte componentă a API-ului DirectX 10 și 10.1. Printre facilitățile oferite se numără suportul pentru Antialiasing 8x și Anisotropic filtering. Aceste facilități se adresează celor ce nu dispun de o placă grafică separată, dar totuși doresc să ruleze sistemul de operare cu interfață 3D, similară cu Aero din Windows Vista. Cerințele minime pentru ca WARP să funcționeze sunt:

 • un procesor de 800 MHz
 • o memorie RAM de 1 GO

Caracteristici excluse

În timp ce Windows 7 conține multe facilități noi, o serie de capabilități și unele programe care au făcut parte din sistemul de operare Windows Vista nu mai sunt prezente sau au fost modificate, fapt prin care au fost eliminate unele funcțiuni. Următoarea listă conține caracteristicile care au fost prezente în Windows Vista dar au fost excluse din Windows 7.

 • Mai multe funcții ale shell-ului[33]incluzând:
  • Interfața pentru utilizator, meniul Start clasic
  • Bara de instrumente flotantă (depășită în Windows Vista, acum bara de instrumente poate fi prinsă bara de activități)
  • Miniplayerul Windows Media Player (înlocuit cu noua funcție Listă rapidă)
  • Fixarea navigatorului de Internet implicit și a clienților de poștă electronică la meniul Start în mod implicit (programele pot fi fixate manual)
  • Abilitatea de a dezactiva gruparea (amplasarea una lângă alta), similar butoanelor barei de activități
  • Butonalele barei de activități combinate nu mai arată numeric câte ferestre sunt în lista lor
  • Pictograma activității de rețea care este amplasată pe bara de activitate nu mai prezintă animația de activitate
  • Căutare avansată
  • Capacitatea de a dezactiva setarea întotdeauna în față pentru bara de activitate
  • Meniurile contextuale ale butoanelor de pe bara de activități au fost înlocuite cu liste rapide, cărora însă le lipsesc butoanele Restabilire, Mutare, Dimensiune, Minimizare și Maximizare
 • Câteva funcții ale Windows Media Player:
  • Editor complex de etichete
  • Lipire grafică album
  • Adăugat recent
  • Liste de redare automate
 • Galerie foto Windows, Windows Movie Maker, Windows Mail și Calendar Windows (în favoarea descărcării sau folosirii variantei echivalente gratis Windows Live, căreia îi lipsesc câteva caracteristici), deși vizualizatorul de fotografii al galeriei foto Windows a fost păstrat.
 • Funcția Explorator software a Windows Defender[34]
 • Gestiune de stocare amovibilă (RSM)[35] (applicații ca NTBackup sau NTBackup Restore Tool nu pot rula)
 • Spațiu de întâlnire Windows
 • Capacitatea de a căuta conținuturile fișierelor folosind Căutarea Windows.
 • InkBall, un joc
 • Tastatura numerică din tastatura vizuală[36]
 • Microsoft Agent 2.0
 • Bara laterală Windows (înlocuită cu o galerie de gadgeturi pentru desktop)
 • Windows Ultimate Extras în versiunea „Ultimate”

 

Atenția reglementării antitrust

Ca și în cazul altor sisteme de operare Microsoft, Windows 7 a fost studiat de către reglementatorii federali ai Statelor Unite, care supravegheau operațiunile companiei după cazul United States v. Microsoft din 2001. Conform rapoartelor, cei 3 membri jurați au început evaluarea prototipurilor de la noul sistem de operare în februarie 2008. Michael Gartenberg, analist la Jupiter Research a spus că „Provocarea companiei Microsoft pentru Windows 7 va fi cum vor putea continua să adauge caracteristici dorite de consumatori, fără acele reglementări afurisite.”[37].

De menționat că în Europa, Windows 7 putea fi livrat obligatoriu cu navigatoare rivale, posibil Mozilla Firefox sau Google Chrome. Motivul pentru acea suspiciune era în includerea navigatorului web Internet Explorer care este văzut ca un prejudiciu adus competiției[38]. Cu toate acestea, Microsoft a anunțat pe blogul Engineering Windows 7 că utilizatorii vor putea dezactiva mai multe caracteristici decât din Windows Vista, incluzând Internet Explorer

Edițiile Windows 7

Windows 7 e disponibil în 6 versiuni numite ediții. Denumirile date edițiilor sunt aceleași ca și în Windows Vista, cu o excepție pentru ediția Business care va deveni Windows 7 Professional.

Pentru magazinele cu amănuntul și pentru cei mai mulți producători OEM sunt prevăzute numai edițiile Home Premium, Professional și Ultimate. Home Basic va fi valabil doar pentru piețele emergente, Enterprise numai prin Volume Licensing, iar Starter numai pentru anumiți producători OEM.

Fiecare ediție va include toată funcționalitatea de la edițiile inferioare ei. Ca rezultat, trecerea în sus de la o ediție la alta (“upgrade“) va fi mai simplă și mult mai unitară[40].

Edițiile pentru țările din UE conțin și browserul Internet Explorer, totuși fiecare cumpărător poate decide independent de Microsoft, care anume browser să folosească.

Atenție, toate edițiile în afară de Starter dispun de câte 2 subvariante: “32 bit” și “64 bit”. Pentru subvariantele “64 bit” e nevoie de procesoare speciale capabile de a executa comenzi pe 64 bit, precum și de driver-e speciale pe 64 bit pentru toate perifericele atașate. Subvariantele Windows 7 pe 64 bit sunt capabile să ruleze aproape toate aplicațiile scrise pentru 32 bit, dar dacă se dorește o productivitate (viteză de lucru) maximă atunci sunt necesare și aplicații speciale pe 64 bit.

Cerințe de sistem

Microsoft a publicat specificațiile recomandate pentru ca sistemul să ruleze Windows 7. Deoarece Windows 7 este similar cu Windows Vista, și specificațiile recomandate sunt la fel ca și la edițiile Premium ale Vistei. Cu toate acestea, Windows 7 necesită mai puțin spațiu pe HDD

 

Windows 8

Windows 8 este cea mai recentă versiune de Microsoft Windows, o familie de sisteme de operare produse de compania americană Microsoft pentru utilizarea pe calculatoarele personale, desktop-uri, laptop-uri, netbook-uri si PC-uri tabletă (v. articolul Calculator tabletă). Adaugă suport pentru microprocesoare cu arhitectură ARM, pe lângă tradiționalele microprocesoare de tip x86 de la companiile Intel și AMD. Interfața de utilizare a acestuia a fost schimbată pentru a fi mai bine adaptată la folosirea ecranului tactil (touchscreen), pe lângă mausul tradițional.

Versiunile lui Windows 8 vor fi: „Windows RT”, „Windows 8”, „Windows 8 Pro”, „Windows 8 Enterprise” și „Windows 8 for China”.

La 9 iulie 2012 Microsoft a anunțat că Windows 8 va putea fi cumpărat de publicul larg începând din octombrie 2012 (detalii în secțiunile de mai jos). O versiune preliminară este deja disponibilă în web de mai multă vreme.

Cerințe hardware minime

Cerințele de sistem pentru instalarea lui Windows Developer (o versiune de dinainte de lansarea lui Windows 8) sunt similare cu cele pentru Windows 7. [2]

Cerințele minime de hardware pentru instalarea lui Windows Developer
Arhitectură x86 (32 biți) x86-64 (64 biți)
Procesor procesor x86 cu 1 GHz procesor x86-64 cu 1 GHz
Memorie (RAM) 1 GB 2 GB
Placă video procesor grafic cu DirectX 9 și cu WDDM 1.0
(Nu este absolut necesar; necesar numai pentru accelerarea hardware Aero)
HDD – spațiu liber 16 GB de spațiu liber pe disc 20 GB de spațiu liber pe disc

Un ecran multi-touch este, de asemenea, necesar pentru a profita de facilitatea de atingere. Pentru aplicații „Metro” este necesară o rezoluție minimă a ecranului de 1.024 x 768 pixeli.

Fazele dezvoltării sistemului de operare Windows 8

 • Octombrie 2009: Microsoft caută programatori prin anunțuri de angajare și reunește o echipă de dezvoltare.
 • Februarie 2010: planificarea și conceperea noului Windows.
  Iunie: blogger-ul italian Francisco Martin publică detalii despre funcția de start rapid, suportul pentru Kinect, App Store și alte caracteristici din Windows 8.
  August: se atinge reperul „Milestone 1”, apar pe Internet primele capturi de ecran.
 • Ianuarie 2011: Steven Sinofsky, șef al diviziei Windows la Microsoft, prezintă o versiune pre-releasea lui Windows 8 pentru procesoare ARM, la târgul CES din Las Vegas. Situl wzor.net dezvăluie data punerii în vânzare și detalii despre versiunile betaplanificate.
  Februarie: este atins Milestone 2, componente din acesta ajung în serviciile de file sharing.
  August: Milestone 3 este atins; include Internet Explorer 10.
  Septembrie: versiunea „Developer Preview” este lansată la conferința build.
 • Februarie 2012: Versiunea „Consumer Preview” este lansată la conferința MWC.
  Iunie: versiunea „Release Preview” va fi lansată la conferința mix.
  Octombrie: versiunea completă Release To Manufacturing (RTM) va fi livrată către distribuitori, dezvoltatori și abonați MSDN.
 • 7 ianuarie 2012: va începe comercializarea oficială („release”) pentru Windows 8.
  8 ianuarie: Steve Ballmer va prezenta noul sistem de operare la târgul anual CES din Las Vegas.
 • 9 iulie 2012: Microsoft a anunțat că noul său sistem de operare Windows 8 va fi lansat spre sfârșitul lunii octombrie 2012, pentru a avea timp să-l adapteze la o varietate cât mai mare de sisteme mobile și gadgeturi, transmite AFP. Acest anunț a fost făcut cu ocazia conferinței Worldwide Partner de la Toronto, Canada. Directorul de comunicații al Microsoft, Brandon LeBlanc, a declarat: „Windows 8 este pe cale să intre în producție în prima săptămână din luna august și va deveni disponibil pentru marele public la sfârșitul lunii octombrie”. El a mai adăugat că Windows 8 va fi particularizat în 109 de limbi și dialecte din întreaga lume.[3]