NVIDIA lanseaza Tesla

NVIDIA anunţă lansarea noilor unităţi de procesare vizuală Tesla K10 şi K20ce au la bază arhitectura NVIDIA Kepler. Dedicate segmentului profesional, acestea pun accentul pe creşterea performanţei în acelaşi timp cu reducerea consumului energetic.

Potrivit declaraţiilor producătorului NVIDIA, unităţile Tesla cu arhitectura Kepler sunt de până la trei ori mai eficiente energetic decât precedenta serie NVIDIA Fermi.

“Fermi a reprezentat un salt major în domeniul programării”, a declarat Bill Dally, Director Ştiinţific la NVIDIA. “Datorită arhitecturii Fermi, unităţile de procesare vizuală au devenit un punct de referinţă în programarea de înaltă performanţă, devenind un subiect de interes pentru sute de mii de dezvoltatori. Kepler va avea acelaşi impact, poziţionând unităţile de procesare vizuală în epicentrul programării, datorită uşurinţei folosirii şi a aplicabilităţii într-o gamă largă de domenii.”

“Am dezvoltat Kepler punând accentul pe 3 aspecte: performanţă, eficienţă şi accesibilitate”, a declarat Jonah Alben, Vicepreşedinte Senior al GPU Engineering şi arhitectul principal al arhitecturii Kepler. “Kepler reprezintă un moment important în domeniul procesării pe GPU, având potenţialul îmbunătăţirii semnificative a cercetării ştiinţifice.”

Noutăţi în interior? Simplu, NVIDIA SMX, Dynamic Parallelism şi Hyper-Q

Unităţile de procesare vizuală NVIDIA Tesla K10 reprezintă nucleul ofertei “verzilor” fiind optimizată pentru clienţi din zona explorărilor petroliere, a gazelor şi în industria de apărare. 4.58 teraflopi la calculele în virgulă mobilă şi 320 GB per secundă lăţime de bandă sunt performanţele de care este capabil un singur procesor Tesla K10 acesta conţinând două unităţi de procesare GK104 Kepler.

Regina seriei este însă Tesla K20 (disponibil în trimestrul patru al acestui an), vârful de gamă este construit în jurul unui GPU Kepler GK110 fiind din câte se pare de trei ori mai performant decât alte produse Tesla. Datorită suportului pentru Hyper-Q (funcţie ce permite ca nucleele CPU-ului să folosească simultan nucleele CUDA pe un singur GPU Kepler) şi a paralelismului în mod dinamic, NVIDIA se laudă că realizarea lor va face parte din noul supercomputer Titan al laboratorului National Oak Ridge External link, Tennessee, USA precum şi în Blue Waters de la Universitatea din Illinois External link.

Pe lângă arhitectura Kepler, NVIDIA a prezentat astăzi în avanpremieră platforma de programare paralelă CUDA 5. Fiind disponibilă pentru mai mult de 20.000 de membri înregistraţi în Programul GPU pentru Dezvoltatorii de aplicaţii oferit de NVIDIA, platforma va oferi posibilitatea dezvoltatorilor de a testa noile unităţi de procesare vizuală Kepler, inclusiv paralelismul în mod dinamic.

Platforma de programare paralelă CUDA 5 va fi disponibil la nivel mondial în al treilea trimestru din 2012. Dezvoltatorii pot obţine acces la varianta lansată în avanpremieră prin înregistrarea în Programul pentru Dezvoltatori  GPU, pe site-ul CUDA.

 

Sursa: http://www.pcmhz.com