Istoria (secreta) a produselor hardware de la Microsoft

Odata cu lansarea tabletelor Microsoft Surface, compania revine la productia de hardware. Desi a incercat sa se distanteze in ultimii 20 de ani de imaginea de producator de hardware, Microsoft a avut o activitate importanta in domeniu in anii 1980, cunoscuta astazi de putini. Iata cele mai importante momentele din istoria (secreta) a produselor hardware de la Microsoft, potrivit PCMag, 5 produse hardware importante de care pana si Microsoft a uitat.

 

1. Microsoft SoftCard (1980)

Microsoft si-a inceput istoria hardware cu un produs pentru computerul personal Apple II, lansat cu 3 ani mai devreme. Conceput ca plug-in cu procesor Zilog Z80, Microsoft Softcard a inclus si un software special, utilizat pentru a rula sistemul de operare CP/M.

Istoria (secreta) a produselor hardware de la Microsoft

Microsoft a lansat produse Premium SoftCard si pentru computerele Apple IIe si Apple III. Compania a continuat sa produca hardware pentru computerele Apple si IBM in urmatorii ani, de la RAMCard, cu 16KB de memorie RAM, pana la Microsoft SystemCard, ce oferea pana la 256KB de memorie RAM.

 

2. Microsoft PCjr Booster with Mouse (1984)

Dupa ce a lansat in 1982 mouse-ul, Microsoft a combinat cele doua proiecte intr-o extensie pentru PCjr, computerul produs de IBM. Cutia PCjr Booster se atasa de corpul computerului si oferea 192KB memorie RAM si o interfata speciala pentru mouse.

Istoria (secreta) a produselor hardware de la Microsoft

Microsoft PCjr Booster permitea utilizatorilor sa ruleze programe mai complexe decat cele disponibile cu memoria RAM de numai 64KB a computerului.

 

3. Microsoft MacEnhancer (1985)

Inainte sa intre in concurenta cu Apple, Microsoft a fost unul dintre suporterii platformei, iar seria sa de accesorii hardware pentru computerele Apple a continuat in 1985 cu MacEnhancer.

Istoria (secreta) a produselor hardware de la Microsoft

Cutia care se atasa la mufa pentru imprimanta sau modem a computerului Mac, putea extinde compatibilitatea acestuia cu alte periferice. Folosind un MacEnhancer, utilizatorii aveau acces la doua parallel port si doua serial port, compatibile cu toate perifericele IBM PC.

 

4. Microsoft InPort (1986)

Inainte ca interfata de mouse PS/2 creata de IBM sa devina un standard, Microsoft a propus propria solutie: InPort. Circuitul integrat InPort Graphics Input Chip, alaturi de un connector cu 9 pini au fost inovatii al carui scop era crearea unui mouse mai ieftin, mutand cat mai multe componente direct in PC.

Chiar daca Microsoft a colaborat cu alti producatori de hardware pentru adoptarea la scara larga a interfetei pentru mouse InPort, aceasta nu a avut succesul sperat, iar in cele din urma Microsoft s-a resemnat si a adoptat solutia IBM.

 

 

5. Microsoft Mach 20 Performance Enhancement System (1988)

Dupa ce a lansat in 1985 Mach 10, un accelerator board care aproape dubla viteza PC-urilor, pentru a asigura o functionare buna a Microsoft Windows 1.0, ultimul pas important in istoria hardware a Microsoft a fost Mach 20.

Istoria (secreta) a produselor hardware de la Microsoft

Placa Mach 20 Performance Enhancement System se putea conecta la un slot IBM PC ISA si oferea un procesor la 8MHz, un slot pentru un coprocesor si interfata InPort pentru mouse.

Microsoft a imbunatatit sistemul si cu o optiune Memory Plus, ce includea 3,5MB de memorie RAM si tehnologie pentru citirea discurilor floppy de mare densitate, insa a renuntat apoi partial la productia de hardware, concentrand resursele pe proiectele software ca Windows, Word si Excel.

Sursa : www.hit.ro