Haswell ramane fara overclocking

Initial am crezut ca procesoarele Haswell se vor overclock-a mai bine si mai usor decat predecesorii lor, Ivy Bridge si Sandy Bridge. Pentru ca, pe langa metoda multiplicatorului, ele urmau sa permita si doua trepte superioare pentru bus, de 125 MHz si 166 MHz, fata de care restul componentelor integrate in CPU stiau sa se ajusteze. Se pare insa ca lucrurile nu au fost chiar asa, si in loc sa faciliteze overclocking-ul la Haswell, Intel l-a ingreunat si mai tare. Mai exact, numai la procesoarele cu multiplicator deblocat vom mai putea creste manual frecventa. Celelalte, chiar daca permit sau nu TurboBoost, vor avea pentru noi, utilizatorii, multiplicatorul complet blocat. Iar frecventele de bus superioare sunt si ele rezervate CPU-urilor deblocate.

Revenim la cele doua modele spre care ne impinge Intel: Core i7 4770K si Core i5 4670K. Ele sunt putin mai scumpe decat versiunile lor normale (36 $ si respectiv 29 $), insa sunt per total extrem de scumpe. Adica daca vrei overclocking pe Haswell trebuie sa dai minim 242 $ (970 lei pe la noi). Parca dincolo era mai ieftin…

Iar aceste doua CPU-uri au si o parte din tehnologia de virtualizare dezactivata: TSX-NI, VT-d si vPro si-au luat zborul. Si daca ne uitam putin la rezultate, frecventele obtinute prin overclocking nici nu mai sunt atat de mari ca la generatiile precedente.

Sursa: www.arenait.net