Choo Choo! Train Simulator 2012!

De la o vreme au inceput sa-mi placa foarte mult simulatoarele, cred ca-i un stadiu in evolutia fiecarui gamer. Mai intai RACE07 si Wings of Prey, apoi Flight. Masini si avioane, fanteziile unui baietel de 9 ani. De-a soldatul m-am jucat suficient in ARMA si Operation Flashpoint, tancuri am condus in World of Tanks, camioane in 18 Wheels (despre care o sa scriu in curand), submarine in Silent Hunter…ce lipseste din ecuatie?TRENUL.Casa de la sat, unde am copilarit, e la cativa zeci de metrii distanta fata de o magistrala importanta de cale ferata: Brasov – Sibiu. Cand eram mic mergeam si pierdeam vremea prin gara, fascinat de trenuri, in special marfare. Imense mecanisme de fier care transportau mii de tone, fierul care scrasnea la franare si zumzetul motoarelor diesel la ralanti (toata viata i-am zis “relanti”, dar dupa Dex, asa-i corect), chestiile astea ma fascinau pana la lacrimi.
Mecanic de locomotiva n-am ajuns, dar bine ca am computer si exista Railworks 3 Train Simulator 2012. Jocul poate fi la fel de complex ca numele, insa exista si un mod pick up & play pentru incepatorii in astfel de simulari, cum sunt si eu. Singurul joc de genul pe care l-am mai butonat putin a fost primul Trainz, dar TS2012 e unic prin sentimentul de nostalgie pe care il insufla. Nu arata si nu se simte ca un titlu AAA, dar asta-i si frumusetea acestui gen, lucru pe care aparent cativa cititori nu l-au inteles nici atunci cand am vorbit de RACE si GTR Evolution. E o simulare, o macheta digitala daca vreti, care respecta legile fizice ale realitatii, se adreseaza numai unei anumite categorii de jucator. Daca nu pricepi un lucru nu inseamna ca ai dreptul sa-l critici. E ca si cum as critica eu Ecuatia Centrului, desi habar nu am matematica si astronomie.

Din punct de vedere grafic, jocul foloseste engine-ul TSX, construit special pentru astfel de simulari. Multitudinea de pozitii ale camerei va ajuta sa admirati trenul aflat in miscare. Arata foarte bine pentru cei aproximativ 7GB cat ocupa versiunea pe care o am eu. Exista o serie de DLC-uri care adauga rute si trenuri, disponibile prin Steam, dar inca nu am pus mana pe ele.

Tutorialul jocului e complex si o sa invatati rapid sa conduceti un tren prin diferitele scenarii pe care jocul le ofera. Eu sunt captivat de diesel, dar exista cate o locomotiva pentru toata lumea, de la cele cu aburi la concepte futuriste. Sunetul nu-i glorios, dar ofera functia EAX.

Daca va plac trenurile si ati visat mereu sa conduceti unul, atunci Train Simulator 2012 e perfect pentru inceput. Nu uitati insa de Trainz 12, despre care o sa scriu in curand. Are o comunitate imensa si multiplayer, alaturi de un grad mai ridicat de complexitate.

 

Sursa : http://www.gam3zlife.info/