AMD, plăcile video şi jocurile

A fost o vreme nu demult când hardware pentru gaming însemna mai presus de orice soluţii grafice NVIDIA. Ştiţi voi, acea perioadă a abundenţei, când piaţa PC-urilor explodase şi când producătorii nu conteneau cu tăierile de preţuri pentru a face faţă concurenţei. Dar vremurile acelea au trecut şi mulţi dintre utilizatorii de PC le-au dat deja uitării şi şi-au îndreptat atenţia către alte segmente. Cam la fel s-a întâmplat şi cu NVIDIA, care încă de pe atunci ne „aburea” cu platforma Tegra şi cu succesul ei. Tegra este fără urmă de îndoială un produs interesant, dar nivelul său de implementare în soluţii finale nici nu se apropie de ce promiteau NVIDIA cu câţiva ani în urmă. Ba chiar îmi aduc aminte că mi s-a sugerat la un moment dat să nu mă mai axez pe plăci video atunci când vorbesc despre evoluţia companiei.

Ca de obicei, AMD s-au mişcat ceva mai încet. Ca bătrânii aceia care au nevoie să parcurgă de 2 ori instrucţiunile de utilizare ale unui produs înainte de a-l porni pentru prima dată. AMD au ratat startul netbook-urilor, au ratat startul ultrabook-urilor, au ratat startul Tablet PC-urilor şi nu se întrezăresc deocamdată şanse de a pătrunde vreodată pe piaţa smartphone-urilor. În timp ce Intel şi NVIDIA se părpăleau de mama focului să muşte o bucată din piaţa celor de la Qualcomm, AMD încă se bazau pe soluţiile grafice destinate sistemelor de calcul desktop. La un moment dat, chiar mi se părea îngrijorător că producătorul încă investeşte sume considerabile într-o piaţă cu un potenţial tot mai mic. Evoluţia recentă a industriei mi-a demonstrat însă că m-am înşelat şi că, contrar tuturor premiselor, AMD s-au orientat de această dată corect.

Aţi fi probabil tentaţi să ziceţi că totul a pornit de la comunicarea ceva mai intensă vizavi de industria jocurilor şi de noile apariţii, ce a impulsionat gamerii să mai scoată ceva bani din buzunar. Şi într-o oarecare măsură aveţi dreptate, dar cred că un factor foarte important a fost şi indiferenţa tot mai vădită arătată de departamentele de comunicare şi marketing NVIDIA faţă de această piaţă. Nu ştiu dacă cineva din cadrul companiei a anticipat şi planificat din timp toate aceste mişcări, dar cert este că AMD au profitat din plin de această situaţie şi, pe lângă colaborările tot mai intense cu dezvoltatorii de jocuri, au introdus programul Never Settle. Iar Never Settle, ajuns acum la cea de-a treia ediţie, a început să dea şi rezultate. Pe de o parte, NVIDIA au început din nou să vorbească despre jocuri, ceea ce indică îngrijorarea companiei. Pe de altă parte, mai importantă, umblă vorba prin târg că, deşi nu au venit cu modele noi, AMD au vândut surprinzător de multe soluţii grafice. Suficient de multe cât să câştige şi mai mult teren în faţa NVIDIA, faţă de care deţin o cotă de piaţă cu 36% mai mare (NVIDIA deţin 16.1%, în timp ce AMD deţin 21.6%).

Dacă sunteţi fani NVIDIA, vă spuneţi probabil că aceste cifre nu contează prea mult în condiţiile în care piaţa de PC-uri se află în continuare pe o pantă descendentă. Dar trebuie să luaţi în considerare că industria jocurilor dă oarecare semne de revigorare. În plus, specialiştii susţin că piaţa soluţiilor grafice pentru PC are un potenţial ridicat şi ar trebui să înregistreze în curând creşteri, în ciuda declinului ce se anunţă pentru restul componentelor. Ţinând cont de aceste aspecte, oare ce producător nu şi-ar dori o cotă de piaţă cât mai mare?

Şi ar mai fi o reuşită AMD ce indică implicarea lor tot mai accentuată în lumea jocurilor: colaborările cu Sony şi cu Microsoft pentru realizare consolelor PlayStation 4 şi Xbox One. Dacă aţi ascultat sau aţi citit declaraţiile oficialilor NVIDIA din ultima perioadă, veţi zice probabil „Şi ce dacă? Dintr-un astfel de parteneriat nu se câştigă prea mulţi bani”. Ar trebui totuşi să zăboviţi puţin şi să vă gândiţi de ce insistă NVIDIA să sublinieze acest aspect. Momentan, nu ştie nimeni cu exactitate cât vor câştiga AMD pentru fiecare APU livrat celor 2 producători. Dar oricât de puţin ar câştiga per unitate, oare o fi chiar atât de rău să îţi asiguri o cerere consistentă de chip-uri pentru o lungă perioadă de timp de acum înainte? Trasând o comparaţie cu un individ conştiincios care pentru a-şi umple timpul liber semnează o colaborare de lungă durată cu un client de încredere, vorbim de încasări mult prea mici pentru a permite achiziţionarea unui autoturism sau a unei locuinţe, dar suficient de mari pentru a asigura masa zilnică. Nu credeţi că dacă AMD ar scăpa de grija finanţelor pentru cheltuielile de rutină s-ar putea concentra mai mult asupra dezvoltării de noi produse?

Dacă nici asta nu v-a convins că AMD va fi un nume tot mai des întâlnit în industria jocurilor, gândiţi-vă ce altă semnificaţie mai are parteneriatul companiei cu cei 2 producători de console. De la o vreme încoace, mulţi dezvoltatori de jocuri preferă să dezvolte noile titluri întâi pentru PlayStation şi Xbox, urmând ca mai apoi să le porteze pe PC. Ei bine, dacă această tendinţă se va păstra, înseamnă că noile jocuri vor fi dezvoltate pe arhitectură AMD. Adică o arhitectură identică sau cel puţin similară cu cea utilizată şi pentru PC-uri.

În concluzie, cred că este pentru prima dată când încăpăţânarea AMD de a se axa pe ceva ce nu promitea prea mult a dat rezultate bune. Cred că AMD au tras de această loz câştigător şi îndrăznesc să sper că acest loz câştigător le va permite să evolueze frumos şi pe celelalte pieţe pe care doresc să activeze. Nu din alte motive, dar ar fi frumos să vedem o concurenţă cât mai intensă în toate domeniile IT-ului.

Sursa: www.itfiles.ro