AMD Kaveri APU aduc noutati importante

AMD a lansat in luna ianuarie noua generaţie de APU-uri Kaveri, construită folosind o arhitectură nouă bazată pe mult aşteptatele nuclee Steamroller, AMD aruncă o săgeată interesantă către Intel mai ales prin prisma raportului preţ / performanţă dar şi prin direcţia adoptată, viitorul fiind în viziunea acestora bazat pe tehnologiile hUMA, HSA şi Mantle.amd-kaveri

De la introducerea lor în 2011, APU-urile AMD au evoluat constant dar parcă niciodată atât de radical cum este cazul noilor “Kaveri”. Foarte pe scurt, AMD APU “Kaveri” aduce o arhitectură nouă prin nucleele Steamroller, schimbări ce se traduc în până la 856 GFLOPS, până la 12 Compute Cores (4 CPU + 8 GPU), grafică dedicată Radeon bazată pe familia Hawaii dar cu suport pentru Coherent Shared Unified Memory, TDP configurabil (95W – 15W), suport HSA, tehnologia AMD TrueAudio, PCI Express Gen 3, suport Mantle şi suport pentru rezoluţii Ultra HD.

Cele trei noi modele Kaveri lansate astăzi de AMD sunt A10-7850K, A10-7700K şi A8-7600, principalele caracteristici fiind prezentate în tabelul de mai jos.

AMD A10-7850K AMD A10-7770K AMD A8-7600K
Compute Cores 12 (4 CPU + 8 GPU)* 10 (4 CPU + 6 GPU)* 10 (4 CPU + 8 GPU)*
Max Turbo / Frecvenţă CPU 4 / 3.7 GHz 3.8 / 3.4 GHz 3.8 / 3.3 GHz
L2 cache 4MB 4MB 4MB
Frecvenţă GPU 720 MHz 720 MHz 720 MHz
Suport HSA Da Da Da
AMD TrueAudio Da Da Da
Suport Mantle Da Da Da
TDP configurabil Da Da Da – optimizat

*Pentru a beneficia de combinaţia CPU + GPU cores este necesară folosirea unor platforme pe socket FM2+ cu chipseturi AMD A88X, AMD A78 şi AMD A55.

Noua arhitectură din Kaveri promite să ne ofere, faţă de generaţia anterioară reprezentată de APU-urile Richland, performanţe GPU mai mari cu 50% şi până la 20% când este vorba de partea x86 IPC (CPU). Sporul consistent pe partea de GPU este influenţat şi de faptul că AMD Kaveri dedică aproape 47% din întreaga suprafaţă pentru nucleele Radeon.

AMD Kaveri Die

amd-kaveri-die-shotUnul dintre cele mai importante aspecte introduse odată cu APU-urile Kaveri este schimbarea radicală a modului de interacţiune dintre CPU / GPU şi memoria sistemului, prin tehnologia hUMA (heterogeneous Uniform Memory Access) ambele entităţi având acum acces direct la memoria sistemului. Ca un efect colateral, am spune că din nou, memoriile rapide vor face diferenţa între sisteme altfel identice.

amd-kaveri-newTehnic, APU-urile Kaveri au un die de 245mm2 în care stau înghesuiţi 2.41 miliarde de tranzistori, AMD menţinând procesul tehnologic de fabricaţie pe 28nm, proces în care se pare pot realiza yield-uri excelente ce se traduc prin procesoare la preţuri competitive, cu o “pierdere” în frecvenţe mari (peste 4GHz) dar un raport performanţă / watt mult mai bun.

Am amintit mai sus despre Compute Cores sau despre cum avem 12 astfel de CC-uri într-un APU. Ei bine, Compute Cores (CC) sunt defapt blocuri hardware cu capabilităţi HSA (Heterogeneous System Architecture), partea interesantă este că aceste blocuri sunt programabile, capabile să ruleze cel puţin un proces în propriul context şi propria memorie virtuală, independent de celelalte nuclee.

 

Articol complet: www.pcmhz.com