AMD a anuntat placile video Radeon R9 si R7

AMD a anunţat noile serii de plăci grafice Radeon R7 şi R9, odată cu schimbarea denumirilor, producătorul a schimbat şi aspectul exterior.. deh… Nu se poate spune că avem în faţă un rebranding complet dar nici pe departe nu suntem, există optimizări, frecvenţe modificate, etc etc.. mai puţin la partea de arhitectură internă unde doar sectorul high-end a primit ceva frumos, nou şi drăguţ.

Mai jos sunt imaginile cu design-ul de referinţă pentru plăcile video Radeon R7 / R9 şi câteva informaţii despre specificaţii, atâtea câte există la momentul actual.

AMD Radeon R7 250

Radeon R7 250 are la bază un nucleu grafic “Curacao” pe 28 nm, acesta fiind în definitiv un “Pitcairn” din generaţia anterioară, cu ceva optimizări. R7 250 deţine 1 GB de memorie şi preţuri ce încep de la 89$.

AMD Radeon R7 250 AMD Radeon R7 250

AMD Radeon R7 260X

Radeon R7 260X păstrează nucleul din R7 250 dar deţine 2 GB de memorie şi frecvenţe mai mari. Preţul estimativ este de 139$.

AMD Radeon R7 260X AMD Radeon R7 260X

AMD Radeon R9 270X

2GB de memorie, un preţ de pornire de 199$ şi peste 5500 puncte în 3DMark Firestrike.

AMD Radeon R9 270X AMD Radeon R9 270X AMD Radeon R9 270X

AMD Radeon R9 280X

R9 280X este un rebranding la HD 7970 GHz Edition, tot 3 GB de memorie dar frecvenţe mai mari la GPU şi memorii, lucruri ce vor permite rezultate ceva mai bune decât generaţia anterioară. Preţul? 299$

AMD Radeon R9 280X AMD Radeon R9 280X AMD Radeon R9 280X

AMD Radeon R9 290

AMD Radeon R9 290 AMD Radeon R9 290 AMD Radeon R9 290

AMD Radeon R9 290X

AMD Radeon R9 290X AMD Radeon R9 290X AMD Radeon R9 290X

Radeon R9 290 şi R9 290X sunt până la urmă singurele plăci video complet noi însă în ciuda unui eveniment de prezentare cu briz-briz-uri prin Hawaii, AMD nu a oferit detalii clare legate de specificaţii. Tot ce se ştie la momentul actual este că amândouă beneficiază de 4 GB de memorie, peste 5 TFLOP/s şi peste 300 GB/s lăţime de bandă a memoriei.

Din comunicatul AMD am extras câteva informaţii interesante, nu ne-am obosit să le redactăm separat

Mantle şi Graphics Core Next: Simplificarea dezvoltării Cross – Platform

Arhitectura Graphics Core Next (GCN) integrată în AMD Radeon R9 şi R7 continuă să susţină strategia Unified Gaming prin care AMD oferă experienţe inedite pe PC, în sufragerie sau pe cloud – toate cu ajutorul tehnologiei grafice Radeon aflată în GPU-urile şi APU-urile AMD. Cele patru principii ce stau la baza Strategiei Unified Gaming – consolă, cloud, conţinut şi client – se unifică odată cu introducerea tehnologiei Mantle.
Cu Mantle, jocuri precum “Battlefield 4” vor comunica perfect cu arhitectura Graphics Core Next, oferind un nivel de optimizare hardware mai profund decat cele întâlnite la alţi producători de plăci grafice. De asemenea, Mantle ajută developerii să ofere realism jocurilor pe mai multe platforme, rezolvând diferentele dintre PC-uri şi console.

Tehnologia AMD TrueAudio: Primul Pipeline audio programabil din lume

Tehnologia AMD TrueAudio marchează o nouă frontieră în realismul jocurilor pe PC. Tehnologia AMD TrueAudio oferă dezvoltatorilor de jocuri un pipeline audio programabil în GPU, incurajându-i să-şi personalizeze linia audio a jocurilor, aşa cum pipeline-ul grafic programabil a transformat grafica de pe PC. Jocurile compatibile vor oferi medii mai realiste, o colectie bogată de sunete, audio direcţional şi altele.
Tehnologia AMD TrueAudio sporeşte realismul sunetului prin stimularea percepţiei creierului uman la sunetele din lumea reală, lucrând împreună cu hardware-ul audio existent pentru a crea o experienşă realistă precum cea din “THIEF” sau “Lichdom”.

Tehnologia AMD Multi-Display: proiectată pentru Gaming la rezoluții mari

Lansarea sistemelor grafice AMD Radeon de ultimă generatie marchează un nou capitol în suportul AMD pentru configuraţii display-uri ieşite din comun. AMD Radeon R9 şi R7 sunt proiectate pentru jocuri pe display-uri UltraHD (3840×2160), inclusiv cele 2160p60 pentru care se va lasa un nou driver AMD Catalyst™. În plus, gamerii familiarizaţi cu tehnologia
multi-display AMD Eyefinity vor putea folosi orice combinaţie de output-uri pentru conectarea monitoarelor la porturile DVI sau HDMI® ale sistemelor lor .

La final avem doar două cuvinte de spus: “Mulţumim NVIDIA!” 🙁

 

Sursa: www.pcmhz.com