200.000 de romani, victimele unui atac informatic pe Facebook

Tag-jacking-ul este unul dintre cele mai simple mecanisme de propagare a escrocheriilor in retelele sociale ramane, in continuare, foarte eficient, arata BitDefender intr-un comunicat

Reteta de baza a aplicatiei frauduloase este una destul de veche: pe scurt, ti se promite lista completa a celor care tia”au vizitat profilul pe Facebook. Pana acum aceasta inselatorie circula doar in limba engleza, insa acum o gasim adaptata in limba romana, intra” un mod foarte ingenios, ce da suficienta credibilitate.

”Textele capteaza atentia prin faptul ca sunt foarte bine scrise, la persoana intai, intra” un mod care suscita interesul, iar in imaginea care se presupune ca prezinta topul urmaritorilor tai apar poze reale de profil ale celor din lista ta de prieteni. De remarcat faptul ca numele paginii nu are nicio legatura cu rolul ei in aceasta escrocherie, acesta fiind, probabil, un truc la care creatorii ei au recurs pentru a evita blocarea de catre sistemul de monitorizare al Facebook”, explica Tudor Florescu, Online Threats Analyst, Bitdefender.

Pentru a putea instala aplicatia promisa, vizitatorii trebuie sa dea ”Like” paginii pe care au ajuns, astfel incat orice continut publicat pe ea, inclusiv eventuale linkuri periculoase, vor aparea in Timelinea”�urile lor. Cu alte cuvinte, nu numai curiosii care vor sa isi afle urmaritorii, ci si prietenii lor virtuali ajung, astfel, sa se expuna unor viitoare pericole infomatice. Foarte important este ca aplicatia instalata cere permisiuni extinse, printre care si posibilitatea de a posta mesaje in numele utilizatorului.

 

Sursa: Rol.ro